DOI: http://doi.org/10.47743/jss-2021-67-2-2
Rezumat: Terroir‑ul reprezintă elementul primordial al convergenţei mediului geografic şi uman cu calităţile produsului, fundamentând legătura nemijlocită dintre caracteristicile calitative ale unui produs şi locaţia sa geografică. Un concept de origine franceză a cărui primă conotaţie agrară este cea de „pământ”, în siajul căreia vom încerca în cadrul articolului o inedită asociere juridică cu noţiunea de domiciliu. Un vin cu denumire de origine nu poate exista în absenţa unui terroir, tot aşa cum o persoană fizică este individualizată în spaţiu printr‑un domiciliu.
Cuvinte‑cheie: terroir; denumire de origine; vin
Referinţe
Aubray C., Cina cu Picasso, traducere Monica‑Laura Cibotariu, Editura Rao, Bucureşti, 2017
Baias F.A., Chelaru E., Constantinovici R., Macovei I. (coordonatori), Noul Cod civil. Comentariu pe articole, Ediţia 2, Editura C.H. Beck, Bucureşti, 2014
Condeescu N.N., Haneş G. (coordonatori), Dicţionar francez‑român, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1967
Corthésy N., Trade marks, country names and misappropriation of national identity, Journal of Intellectual Property Law & Practice, vol. 12, nr. 4/2017
Keevil S. (consultant), Vinurile lumii, Editura Litera, Bucureşti, 2010
Marušić B., The concept of terroir tested: sharing the same terroir between two EU Member States, Journal of Intellectual Property Law & Practice, vol. 16, nr. 1/2021
Pillat I., Vinul de‑altădată, Editura Baroque Books & Arts, Bucureşti, 2018
Pleşu A., Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012
Săndulescu Al. (coordonator), Dicţionar de termeni literari, Editura Academiei Republicii Socialiste România, Bucureşti, 1976
Vianu T., Studii de stilistică, Editura didactică şi pedagogică, Bucureşti, 1968
Vine R., Curioasa lume a vinului. Vin şi istorie. Spirit şi esenţă, traducere Ines Hristea, Editura Baroque Books & Arts, Bucureşti, 2016